Watermeloen is het ultieme zomerfruit… een watermeloen beschikt niet alleen over een heerlijk aroma en is lekker verfrissend, maar is ook nog eens heel goed voor het lichaam omdat het boordevol lycopenen zit, krachtige oxidanten die behoren tot de familie van de carotenoïden. Een supergezond tussendoortje dus!
Lycopenen zijn goed voor het menselijk lichaam, omdat het je lichaam helpt te beschermen tegen allerlei zaken: ziektes, kanker en zaken van buitenaf die je lichaam te voorduren krijgen.
Er zijn verschillende vormen van lycopeen. Deze vinden we allemaal terug in het menselijk lichaam. Het lichaam maakt zelf geen lycopeen aan maar betrekt dat uit plantaardige voeding; dieren en mensen kunnen geen lycopeen produceren.
Het rode vruchtvlees bevat het hoogste gehalte lycopeen van alle rauw geconsumeerde vruchten. (indien een tomaat gekookt wordt, bevat deze relatief meer lycopeen). Rozenbottels, wortelen, ontkiemde pompoenpitten, paprika´s, gacrfruit, roze grapefruit, guave en papaja. Het zit niet in de rode vruchten kersen en aardbeien.
Olijfolie vergroot de lycopeenopname door het lichaam. Maak daarom tomatensaus met olijfolie en overgiet tomaten in de salade.
De naam lycopeen is niet terug te vinden op het etiket omdat het onder een zogenoemde E-nummer vermeld staat (E160d). Er moet bij gezegd worden dat er bijna geen effect terug te vinden is van de goede werking van de stof in deze vorm.
Alleen in verhouding zit de stof meer in de kleine tomaatjes (snoeptomaatjes en cherry tomaten). Dit komt omdat de stof in de schil zit. Van de kleine tomaatjes eet je meer dus ook meer schil. Hierdoor is de stof in verhouding meer aanwezig als je tomaten eet in de kleine varianten.